Nieuws

0 comments By
Tips voor beter thuiswerken

Het zijn gekke tijden waarin er veel van ons wordt gevraagd. Een van de grote veranderingen zijn het vele thuiswerken. Aangezien Visser BV zich al meer dan 35 jaar bezig houdt met niets anders dan ergonomisch werken delen wij graag onze tips met je!

De manier van thuiswerken zal per persoon verschillen: misschien heb je kinderen om voor te zorgen of kun je nu juist in alle rust vele bergen werk verzetten? De werkplek zal echter voor de meeste mensen aan de eetkamer tafel zijn of een geïmproviseerd kantoor tussen de wasrekken. Om er voor te zorgen dat we ook deze periode goed doorkomen en straks allemaal weer vitaal terug kunnen keren op de werkvloer is het juist nu goed om extra aandacht aan je werkhouding te geven.

Onze tips voor thuiswerken op een rij:

 • De eerste tip is eigenlijk degene die juist het meest overgeslagen wordt: houd vast aan je routine! Hoe heerlijk het ook is om lekker lang uit te slapen en de hele dag in joggingbroek te lopen, onderzoeken wijzen juist uit dat op lange termijn dit meer onrust en disbalans veroorzaakt. Maak een dagplanning en houd je hieraan. Het zal je veel genoegdoening geven!
  Het voordeel van thuiswerken is natuurlijk wel dat we geen reistijd hebben, pak deze tijd dan ook gerust voor een goed begin van de dag met een lekker en gezond ontbijtje.
 • Aan het werk dan: begin met het instellen van de werkplek die je hebt. De basis regel hiervoor is zitten met je benen in een hoek van 90 graden; pak desnoods een kussen van de bank voor het geval je te laag zit. Kom je nu te hoog te zitten? Zoek een oude schoenendoos of andere tijdelijke voetensteun!  Mocht dit geen uitkomst bieden, kijk dan vooral even op onze site voor de verschillende opties en mogelijkheden.
 • Stel vervolgens (indien mogelijk) jouw armsteunen in zodat je armen ook in ongeveer een hoek van 90 graden zitten en in lijn zijn met je werkblad. Wist je dat jouw armen circa 10% van je lichaamsgewicht uitmaken? Probeer ze dan ook goed te ondersteunen om verzuurde schouders en nek te voorkomen!
 • Werk je met een laptop? Gebruik dan een los toetsenbord en een losse muis voor de beste ergonomische houding. Zet tevens je beeldscherm/laptop hoger voor een goede kijklijn. Dit kan bijvoorbeeld op boeken zijn  of met een laptophouder. Zo voorkom je dat je het balanspunt van je hoofd te ver naar voren brengt!
 • Zorg dat je tijdens je werkzaamheden voldoende afwisselt tussen zitten, staan en lopen. Misschien heb je in huis een half hoge kast staan waar de laptop op kan om zo bijvoorbeeld 20 minuten staand te werken?
 • Ga (zo lang het mag) tussen de middag wandelen; voel de zon en frisse lucht. Geniet van je lunch en zorg voor voldoende vitamines en voeding voor je lijf!
 • Heb je tot slot wel de zorg voor je naasten? Werk dan uiteraard op de tijden die voor jou praktisch zijn, bijvoorbeeld als de kinderen slapen of buiten spelen. 

Ons team staat (weliswaar vanaf afstand) graag voor je klaar met alle vragen op gebied van verantwoord thuiswerken. In onze webshop bieden wij eveneens nog steeds al onze ergonomische tools aan voor een gezonde en ergonomische werkomgeving.

Blijf gezond en zorg goed voor elkaar!

Team Visser BV

0 comments By

polsklachtenJe kent vast wel iemand die klachten heeft aan bijvoorbeeld zijn schouder, nek of pols.

Natuurlijk is er al jaren een strijd tegen die muisarm en RSI. Maar wat is het ook alweer?

“Een muisarm is een blessure aan de arm-, nek-, pols- en schouderspieren, hoofdzakelijk ten gevolge van overdadig computer- en computermuisgebruik”

Deze blessure behoort tot de groep van de RSI’s of Repetitive strain injuries, hetgeen een verzameling van klachten is ten gevolge van het herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging. Sinds 2004 wordt de groep van klachten over arm, nek en/of schouder ook wel benoemd als CANS.

Om deze klachten te lijf te gaan zijn er veel soorten muizen die je kunnen helpen met het aanvallen van de klachten. Al jaren zijn wij specialist op dit gebied en op zoek naar de beste hulpmiddelen om jou zo gezond mogelijk te laten werken.

En nieuwkomer die we je echt niet willen onthouden op dit gebied is de Mousetrapper:

Mousetrapper is een ergonomisch alternatief voor een muis dat RSI en andere problemen voorkomt die kunnen optreden bij het gebruik van een conventionele muis.

De Mousetrapper wordt recht voor het toetsenbord geplaatst en bevordert hiermee een ergonomisch gezonde werkhouding die je armen dicht bij het lichaam en de handen dicht bij het toetsenbord houdt.

Met Mousetrapper hoef je niet over het toetsenbord te reiken tijdens het gebruik van de muis. De brede, gepolsterde polssteunen verminderen bovendien spanning in nek, schouders, armen en polsen.

flexible-trapper-v1Door de verschillende types, is dit product een ideale toevoeging voor iedere computergebruiker.

button

 

 

 

Zo voorkom en verlicht je eventuele RSI-klachten die kunnen ontstaan door het overstrekken van uw arm bij het gebruik van een conventionele muis.

Heb jij ook klachten aan je pols, schouder of nek? Wil jij deze nieuwe muis proberen?

Neem contact op voor jouw proefplaatsing!

0 comments By

Dagelijks bezoek je de plek waar je je werkzaamheden doet, vele uren van je leven breng je door op kantoor. Maar wat is dat kantoor nou eigenlijk ?

Kantoor: kan·toor (het; o; meervoud: kantoren)

Volgens de Dikke van Dalen de plek waar men een “beroep of bedrijf” uitoefent.

Maar eigenlijk is jouw kantoor tegenwoordig veel meer dan dat… toch ??

Het “tegenwoordige kantoor”

sedusoverlegplekNatuurlijk is een kantoor de plek waar je werkt en waar je je functie en taken uitoefent. Verhoudingsgewijs is het de plek waar je de meeste uren per week doorbrengt. Het is de plek waar je ook met je collega’s praat over die ene nieuwe Netflix-serie of welke BN-er er nu werkelijk “de Mol”is.

De plek waar vriendschappen ontstaan en waar je kan mopperen over de ellendige files en het Nederlandse weer.

Een werkplek is eigenlijk dus niet zomaar een plek waar je alleen naar toe gaat om je boterham te verdienen; de tegenwoordige werkplek heeft een grote impact op ons huidige leven.

De veranderingen

Begin bij de basis, welke behoefte bestaat er binnen jouw organisatie ? Denk hierbij aan:

 • Werkplekken
 • Overlegplekken
 • Lunchmogelijkheid
 • Stilteplekken
 • Uitstraling

In dit artikel zal ik ingaan op de werkplek en de overlegplek van de tegenwoordige tijd.

De werkplek

Een goede ergonomische werkplek houdt rekening met 3 hoofdzaken:

 • gemakkelijke instelbaarheid van stoel, bureau en monitor (denk bijvoorbeeld aan de veranderende kijkhoek wanneer men staand werkt) en,
 • een goede akoestiek (wanden met een juist akoestisch effect),
 • goed afgestelde verlichting.

Zorg voor kwalitatief goed meubilair: deze geven een grote mate van gemak bij het gebruik en instellen. Kies bijvoorbeeld voor elektrisch of gas geveerde hoogteverstelling in plaats van slinger hoogteverstelling om sta- zit werken succesvol te laten zijn.

Gaan we staan ?

Onderzoeken hebben aangetoond dat de juiste afwisseling van werkhouding (lees: zittend en staand werken) bijdraagt aan het energieniveau en productiviteit van mensen: immers een goede doorbloeding van het hele lijf zorgt voor meer zuurstof in het bloed en minder verzuring in het lichaam.

Geef de werknemers de mogelijkheid zittend of staand te werken. Door uw mensen hier een keuze in te geven hebben zij zelf de regie over de werkwijze die op dat moment het beste bij hun en hun werkzaamheden past.

Met een standaard persoonlijke zit- en werkplekinstructies leren uw werknemers alles wat ze moeten weten over gezond en prettig werken. Het goed adviseren van de eindgebruikers geeft een persoonlijke “touch”, en een vergroting van het rendement van uw investering

Zo heb je in de (lunch)pauze genoeg energie voor de tafelvoetbal competitie!

Werkplekken & akoestiek

Om een duidelijke verbetering in de akoestiek aan te brengen kan je bijvoorbeeld boven die lawaaierige klantenservice witte akoestische “wolken” toepassen. Deze horizontale panelen zijn een leuke visuele aanvulling op de bestaande inrichting en dempen daarbij de hoge tonen in de vele gesprekken die daar gevoerd worden (vermindering van de nagalm tijd)

SoFi-3

Mag het licht aan ? 

Over de zeer bepalende factor van goede kantoorverlichting heb ik het eerder al eens gehad, lees nog maar eens na.

Ideale situatie kan zijn om te gaan werken met een lichtplan waarin goed afgestemde indirecte verlichting en werkplekverlichting een  afdeling 100% toekomst-proof maakt. Dit geeft voor de toekomst een gezondere werkplek met een gereduceerde energieafname en CO2 uitstoot.

Overlegplekken                                                                                 

Om kennis te delen en spontane ontmoetingen te faciliteren zijn overlegplekken een must!

Door te kiezen voor hoge (sta)tafels desgewenst met enkele barkrukken, zie je in de praktijk dat overlegmomenten een stuk actiever en korter wordt. Daarnaast is de afwisseling tussen zittend en staand werken erg fijn voor lijf en geest!

Voorbeelden van overlegplekken: kijk hier eens.

Als kers op de taart kan je bij deze ontmoetingsplekken / overlegruimtes  de wanden voorzien van een whiteboard wand: niets stimuleert namelijk de creativiteit meer dan een mooi wit canvas waar je jouw kunstwerk op kunt achterlaten. Op deze muur kan en mag het allemaal! Deze wanden kunnen uiteraard ook gebruikt worden voor nieuwe werkprocessen zoals Scrum.

Met slechts een aantal kleine aanpassingen denken wij hiermee een inrichting te creëren waarmee wij de juiste aansluiting vinden met uw visie op een  duurzame, gezonde en prettig werkomgeving !

Wil jij meer weten ? Neem dan direct contact op 020-4923808 of info@vke.nl.

0 comments By

Werkend bestaan
0 comments By

muisarm
0 comments By

Al jaren is het gebruik van de computermuis onderwerp van discussie.

Daar heb jij natuurlijk geen last van, of misschien toch wel?

Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af:

 • Heb jij altijd je hand boven de muis terwijl je hem niet gebruikt?
 • Is de armlegger van jouw bureaustoel wel een goede ondersteuning voor je elleboog?
 • Hang jij ook naar voren in je bureaustoel om je arm op het bureaublad te plaatsen?
 • Voel jij ook soms die tinteling in pols, arm of schouder?

Reden genoeg om eens kritisch te kijken naar jouw gebruik van de computermuis.

Hoe nu verder?

Een standaard muis is vaak de oorzaak van ontstane klachten. Wetenschappelijke publicaties noemen een aantal risico factoren voor de “muisarm” of “RSI klachten”. Termen als pronatie, ulnaire deviatie en dorsale flexie zeggen je echter waarschijnlijk niets, behalve dat ze nogal eng klinken.

Vanuit de praktijk kunnen we wel aangeven welke aanpassingen je kunt doen om klachten en pijn te bestrijden. Begin bij de basis, een goede ergonomische muis is net zo belangrijk als het aanpassen van bijvoorbeeld je werkhouding.

Dit zijn onze tips:

1. Muis dichtbij

Door je muis goed bij je lichaam te houden, geef je de beste ondersteuning. Zet je armlegger iets boven je bureaublad om zo in een mooie lijn die ontspannen houding te vinden. Ontspanning in je schouders.

2. Met of zonder draad

Het snoer van de muis kan soms van invloed zijn op de besturing van de muis, zeker als je werkt met een te kort snoer beperkt het je beweging. Draadloze muizen zijn tegenwoordig goed en veilig. Let wel op dat het model dat je kiest geen zware batterij heeft, dat maakt het gebruik juist weer onaantrekkelijk.

3. Muis en laptop

Handig die mousepad op je laptop? Voor eventjes wel, maar realiseer je dat de houding bij langdurig gebruik verre van optimaal is. Je kent het vast, voorover gebogen met je neus zowat in je scherm voelt niet goed. Gebruik altijd een laptophouder, los toetsenbord en muis, dat gaat je veel problemen schelen in de toekomst.

4. Muis en toetsenbord

Dat standaard toetsenbord is niet altijd nodig. Wist je dat 90% van de gebruikers eigenlijk geen numeriek deel nodig hebben? Door het gebruik van een kleiner (smaller) toetsenbord verbeter je de plaatsing van je muis, en dus je werkhouding.

5. Centraal muizen

Ben jij een actieve gebruiker van je muis ? Wellicht is het dan te overwegen om gebruik te maken van een centrale muis. Je muis ligt dan voor je toetsenbord en er ontstaat een natuurlijke ontspanning in je onderarmen.

Een uitstekend voorbeeld hiervan is de de Mousetrapper, deze werkt namelijk ook nog eens sneller én preciezer dan een reguliere muis.

Mousetrapper Flexible

 

6. Rustmomenten/pauze

Zweef niet altijd maar met je vingers boven die muis! Dit geeft onnodig veel spanning en een continue belasting. Laat je vingers rustig op de muis rusten, of leg je hand gewoon even ergens anders neer als je leest. Noem het maar een mini pauze van al die pezen in je polsgewricht.

7. Je houding

Werk aan het totaalplaatje: niet alleen hoe je de muis vast hebt, of welk toetsenbord je gebruikt is belangrijk. Ook je goed ingestelde stoel en de juiste hoogte van je beeldscherm is bijvoorbeeld belangrijk. Ergonomische stoelen en beeldscherm verhogers maken dit een fluitje van een cent.

Vraag gerust advies aan de ARBO-verantwoordelijke binnen jouw bedrijf, ze helpen je graag!

8. De juiste instellingen

Gaat jouw muis-aanwijzer ook zo langzaam? Met enkele klikjes in de instelling van je muis kun je deze wat meer “naar je hand zetten”.

9. Sneltoetsen

Vaak is er de mogelijkheid om het knippen, plakken en al dat soort muisfuncties te vervangen door een combinatie van sneltoetsen op je toetsenbord. Het kost soms even tijd, maar uiteindelijk zitten die toetsen in je hoofd en scheelt dat je een berg “klikjes” per dag.

10. De juiste muis

Verschillende situaties, verschillende voorkeuren en wensen. De lengte en/of de breedte van je hand spelen daarbij ook een grote rol. Er zijn tegenwoordig zeer veel verschillende muizen, zodat er altijd een passende is voor jouw situatie. Advies is altijd om deze te testen bij jouw werkplek, daar moet je hem ten slotte gebruiken.

Het klinkt misschien wat simpel, maar het maken van de juiste keuze is niet altijd eenvoudig. Ga gericht op zoek, weet wat je nodig hebt, waaraan de muis moet voldoen en test, test test.

Totdat je zeker weet dat dit de muis is die jou verder helpt op weg naar een gezondere werkomgeving!

Heb jij vragen over het kiezen van de juiste muis? Wij geven je graag een geheel vrijblijvend advies. Stuur ons een mail naar info@vke.nl of neem direct telefonisch contact op via 020 – 4923808!

0 comments By

“Wist je dat meer dan 6 uur per dag je kans op een vroege dood flink verhoogt ?, hoeveel je er ook aan doet om gezond te leven en slechte gewoontes te vermijden?”

(bron: https://www.quora.com/I-workout-for-2-hours-but-then-sit-for-10-hours-at-work-Is-this-healthy)

rugklachten11

Kantoor is vaak de broedplaats van gebrek aan beweging, daar kan geen stappenteller of koffiemachine tegenop.

Waar kan gebrek aan beweging toe leiden:

 • Rugpijn
 • Cardiovasculaire problemen
 • Overgewicht
 • Humeurigheid

Het is dus geen geheim dat zitten niet de meest gezonde bezigheid is, maar toch ook wel een nodeloos kwaad op de werkvloer.

 

Wat als het anders kan ?

Zou jij niet je dagelijkse werkzaamheden willen combineren met een actieve zithouding ?

Dat kan tegenwoordig: Aeris heeft een uniek concept ontwikkeld waarin de 3D ergonomie de intuïtieve bewegingen van de mens stimuleert. Het stijf en statisch zitten is dus niet meer nodig. 3deerug

 

De kracht van deze items zit in de volgende ontwikkelde specialiteiten:

 • Gepatenteerde bewegings-technologie: bewegingen opzij, naar voren en achteren alsmede verticaal tegelijk, laat je natuurlijk zitten en bewegen;
 • Activering: Door veelvuldig veranderen van zithouding train je rug en spierstelsel;
 • Motivering: Het gebruik van de mogelijkheid tot bewegen maakt je vrolijk en geeft een positieve invloed op de werkvloer
 • Speciaal Design: de uitstraling maakt dat je deze “stoelen” niet alleen als werkplek ziet, maar ook als welkome aanvulling op de vormgevings- en leefruimte.

 

Is het voor jou de Swopper, 3Dee of Muvman?csm_muvman_man_motion_1_3403990b68

De Swopper en de 3Dee zijn een revolutie van de ergonomie. Beide stoelen hebben de drievoudige dynamische werking, welke de natuurlijke beweging van de mens stimuleert.

Daarbij heeft de 3Dee een comfortabele halfhoge leuning met individuele lordosesteun in de rug bewuste ontspanning mogelijk maakt.

Bekijk hier de diverse modellen

Sta jij al en zoek je wat extra ondersteuning met beweging ? dan is de Muvman met innovatieve Vario techniek een goede aanvulling. Ongeacht de werkhoogte te gebruiken door zijn enorm grote hoogteverstelling.

 

Maar is het concept wel bewezen ?

Uit een onderzoek onder 1200 nieuwe gebruikers, komen de volgende resultaten naar voren:

 • zegt 94% van de gebruikers de Swopper te verkiezen boven de gewone kantoorstoel
 • 96% zou opnieuw voor Swopper kiezen.
 • Verder zegt 97% de “happy”factor te hebben tijdens het gebruik van de Swopper.

Niet alleen medisch bewezen dus, maar ook in de praktijk bevalt het nieuwe zitten de gebruikers goed.swopper_woman1

 

Beweging is het succes !

Voor welke uitvoering je ook kiest, de multidimensionale beweegmogelijkheid is een welkome aanvulling op jouw werkplek.

Kies nu voor de aanval op jouw statische werkplek en ga gezonder leven !

Klik  nu om te proberen en proefexemplaar te ontvangen !

0 comments By

Ook zo benieuwd naar hoe de huidige werkplekken zich de komende 10 jaar zullen ontwikkelen? Onderzoek toont aan dat dankzij de alsmaar verbeterende technologie en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ergonomie, en tevens de toenemende vraag van werknemers, de huidige werkplekken dermate zullen doen veranderen.

De term Activity Based Working (ABW), oftewel taak gericht werken, is een term die hier alles mee te maken heeft. Het wordt ook wel HNW – Het Nieuwe Werken genoemd. Niet meer een standaard werkplek waar iedereen terecht kan, of een super persoonlijke werkplek. Nee, juist het tegenoverstelde, verschillende aparte werkplekken voor de meest uiteenlopende taken.

Wat is Activity Based Werken?

Activity Based werken is een moderne manier van werken waarbij de gepersonaliseerde werkplek heeft plaatsgemaakt voor flexibele werkplekken. Het is een nieuw kantoorconcept waarbij niemand meer een eigen werkplek heeft. Dit doet erg denken aan het al bestaande flexwerken, maar Activity Based werken gaat nog een stapje verder. Waar de focus van flexwerkplekken ligt op het minimaliseren van kantoorruimte, is Activity Based werken meer gericht op het verbeteren van de prestaties en productiviteit van de werknemers.

0 comments By

Zit jij ook dagelijks in die mooie kantoortuin zonder dat je je eigen telefoongesprek kan verstaan? lawaai

Irriteer jij je ook aan die luid sprekende collega’s? Akoestiek speelt een grote rol in de tevredenheid en productiviteit op de werkplek.

De genoemde overlast komt vaker voor dan je denkt. Toch zijn er veel mogelijkheden om het geluid op de werkplek aan te pakken.

Ik geef hieronder een aantal tools om de werkomgeving op het gebied van geluid te verbeteren:

Meten is weten

Geluid is niet alleen een kwestie van hard of zacht. Om tot goede oplossingen te komen moet vastgesteld worden welke geluiden de norm overstijgen. Je kunt je voorstellen dat een afdeling met vrouwen meer hoge tonen produceert dan een kantoor met heren met een lage stem.

De stroom van de geluidsgolven is voor de diverse toonhoogten anders, en hebben allemaal een specifieke oplossing nodig voor reductie.

Door het uitvoeren van een goede meting, is duidelijk vast te stellen welke geluiden de “overlast” veroorzaken. Dit maakt het mogelijk om de juiste oplossingen in te zetten ipv met een massa wanden het kantoor vol te zetten en te kijken wat er gebeurd.

Kwantiteit en kwaliteit

Je hebt wanden, en je hebt wanden. Simpel toch ? niet helemaal dus. Een standaard scheidingswand heeft vaak puur de functie akoestiek04van visuele scheiding Behalve dat je dan natuurlijk je collega niet de hele dag ziet, leveren deze wanden akoestisch weinig op.

Wist je trouwens dat NPR 3438 “geluidshinder op de werkplek” niet een standaard norm heeft voor geluid, maar voor diverse werkzaamheden eigen normeringen heeft ?

Door bij aanschaf te kiezen voor wanden met een bepaalde absorptiewaarde, krijg je wel een verbetering in de akoestiek. Daarbij is door de absorptieaarde ook te variëren in de soorten en afmetingen van de wanden en elementen.  [clearboth]

Het doel ?

Het uiteindelijke doel is natuurlijk verbetering van de werkomgeving. Maar bepaal daarbij wel goed op welke plaatsen de geluidsoverlast aangepast moet worden. Wist je bijvoorbeeld dat geluid wel tot 15 meter de ruimte in kan gaan?akoestiek03

Het verbeteren van de algehele akoestiek kan hele andere middelen nodig hebben dan het afscheiden van bijvoorbeeld een vergadertafel in de ruimte. Of heb je juist behoefte aan een plek waar je ongestoord een klein overleg kan hebben?

Het oog wil ook wat!

Als je een akoestische oplossing nodig hebt, wil het oog natuurlijk ook wat!

Tegenwoordig zijn er zeer veel mooie oplossingen die ook het geluid kunnen aanpakken. Geluidsoplossingen kunnen helemaal aan jouw eigen wensen worden aangepast.

akoestiek01

Denk bijvoorbeeld aan doeken in de vorm van schilderijen, lampenkappen,

of plafondpanelen in de vorm van wolken.

Kijk eens naar de volgende inspiratie: https://vke.nl/ergonomie/kantoorinrichting/akoestiek/  [clearboth]

De kleine dingen

Soms zijn het niet de luide stemmen op de werkvloer, maar allerlei omgevingsgeluiden gezamenlijk. Staat er een radio aan ? Maakt de koffiemachine overuren ? of zijn die open ramen de oorzaak van het omgevingsgeluid ? Naast de oplossingen in aanschaf, is soms logisch nadenken een goede aanvulling !

Conclusie

Door een juiste meting, de goede invulling en specifieke aanpassingen zal de akoestiek in jouw werkomgeving verbeteren. akoestiek05

Meer nog, zal de oplossing ook bijdragen aan een sterkte uitstraling van jouw afdeling, en het welzijn op de werkvloer verbeteren.

Het verbeteren van de akoestiek kan dus op vele manieren, maar de tijd van “geplakte eierdozen onder het bureau” is echt wel voorbij.

Laat je goed informeren, en kom tot een resultaat dat niet alleen een akoestische oplossing geeft, maar tot een algemene verbetering van de stemming en productiviteit op kantoor.

Wil jij weten hoe het bij jou op kantoor gesteld is met de akoestiek? Laat een meting doen door de adviseurs van Visser BV. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om te kijken welke mogelijkheden tot verbetering er in uw werkomgeving zijn aan te brengen. Bel ons op 020-4923808. 

0 comments By

Ben jij al door de winterdepressie heen ? Grote kans dat de korte, donkere dagen invloed hebben gehad op je humeur, ritme en werkprestaties.

Feit is dat 90% van je waarnemingen oogwaarnemingen zijn, waarbij licht natuurlijk een zeer belangrijke rol speelt.verlichting1

Je vraagt je misschien af, waar komt dat allemaal door? En hoe kan ik de uitwerking van licht op mijn doen en laten beïnvloeden? Ik vertel je hieronder de ins- en outs van goed licht en de beste oplossingen voor jouw verlichtingsproblemen.

Wat doet licht met je lichaam?

 • Licht maakt het mogelijk om te zien, natuurlijk! maar wist je dat licht ook een grote bijdrage levert aan je humeur, je biologische klok en je prestatievermogen?
 • Het is wetenschappelijk bewezen dat een tekort aan daglicht je slaapuren met ongeveer 1 uur per dag verminderd;
 • Het ontbreken van voldoende licht heeft een direct gevolg op je stemming doordat je lichaam minder Serotonine aanmaakt;
 • Daglicht onderdrukt ook de aanmaak van Melatonine. Dit maakt dat je gedurende de dag actiever bent;
 • Tot slot is het gebrek aan licht de oorzaak van 2/3 van de ongevallen op je werk.

Reden genoeg om hier wat aan te doen, denk ik zo !

Hoe kan ik er iets aan doen?

Verhoog de lichtopbrengst. Dit klinkt eenvoudig, maar met een bouwlamp in de hoek van je kantoor gaat het echt niet lukken. Toch is het niet moeilijk. Met twee “gouden” regels kan je eigenlijk jouw verlichtingsprobleem aanpakken:

 1. Neem het licht indirect tot je;
 2. Breng het buitenlicht naar binnen.

Door dit te doen, geef je je ogen en je lichaam de juiste opbrengst op het juiste moment, zodat je gezond en prettig kan leven en werken.

De toevoeging van licht kan je op diverse manieren doen, ik noem de twee voornaamste oplossingen: indirecte verlichting en biodynamische verlichting.

Wat is Indirect licht?

Even de basis: Lumen is de hoeveelheid licht in een ruimte. Lux is de daadwerkelijke opbrengst op je werkplek. Dat klinkt lastig. Eenvoudiger:

“De hoeveelheid Lumen is een volle emmer met water, Lux is de hoeveelheid die op je werkplek valt als je hem omkeert”indirecteverlichting2

Directe verlichting geeft een grote plons licht op 1 plek en laat de rest van de ruimte minder verlicht.

Met Indirecte verlichting verspreid je de juiste hoeveelheid licht door de gehele ruimte. Het zorgt voor een gelijkmatige verdeling, en minimale reflectie van de lichtbron. Maar belangrijker nog, zorgt dit voor een vermindering van contrast en schaduw. Het licht bereikt de totale ruimte.

Met de juiste hoeveelheid indirect licht bereik je een rustige kantooromgeving waarin je ogen niet constant op zoek zijn naar de juiste scherpte en diepte.

Voorbeelden van indirecte verlichting vind je hier

 

Wat is Biodynamisch licht?

Licht is dagelijks bepalend voor het regelen van je “interne klok”. Je biologische klok werkt door aansturing van de Hormonen. “Blauw” licht in de ochtend stuurt je lichaam in de actieve fase, “Rood” licht stuurt je lichaam in de namiddag en avond richting de slaapfase.

“Door een lage aanwezigheid van licht, raakt je normale ritme in de war. Dit kan leiden tot vermoeidheid, slaapstoornis en zelfs depressie

Bovenstaand feit kan je met Biodynamisch licht beïnvloeden.

Waldmann-Pulse-VTL-techniek-Biodynamisch-licht-natuurlijk-licht-1

 

Kort gezegd is biodynamisch licht, het naar binnen brengen van de natuurlijke verlichtingscyclus. Door het gebruik hiervan ondersteun je je inwendige klokken, daar waar het buitenlicht ver weg is.

 

 

Het betekent overigens niet dat je in de ochtend in een blauw verlicht kantoor, en in de avond in een rode verlichtte huiskamer moet gaan zitten. De kleurinvulling is voor het oog niet waarneembaar, maar heeft wel effect op je ritme. Voorbeelden van bioritme verlichting vind je hier

 

Waarom kiezen voor goed licht?

Nu je weet welke mogelijkheden er zijn, een aantal specifieke voordelen:

 • Indirect licht voorkomt verblinding;
 • Een goede hoeveelheid Lux (>500) geeft meer energie en productiviteit;
 • Vermindering van het aantal ongevallen op de werkvloer;
 • Je slaapt beter door goede “aansturing” van je bioritme;
 • Indirecte lichtbronnen met LED geven een financiële besparing;
 • Het zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van leven in bijvoorbeeld de ouderenzorg.

Waldmann-Lighting-Regional-Headquarters-by-Siren-Design-Singapore-02

Door de toepassing van indirecte en/of biodynamische verlichting maak je een grote stap in de richting van een gezonde en prettige werkomgeving.

Heb je het licht gezien? Of wil je het zelf ervaren? www.vke.nl of bel 020-4923808 voor een vrijblijvende lichtmeting en advies.

0 comments By

Zit sta werken, doe jij het al? Langzaam verandert de Nederlandse kantooromgeving in een combinatie van mensen die staand en/of zittend hun werkzaamheden uitvoeren. Het is al enige tijd medisch bewezen dat deze combinatie voordelen geeft, en dat zitten nou niet het meest gezonde is om te doen.

Klinkt natuurlijk heel mooi allemaal, maar waarom zou jij nou gaan staan? Ik geef je 5 redenen waarom de afwisseling op de werkplek goed is voor jou, je collega’s en je werkgever.

Probeer Zit-Sta Werken nu geheel vrijblijvend voor 14 dagen bij jou op kantoor – bekijk nu onze Zit-Sta actie. 

1. Gezondheid

zitstaartikel2weegschaalZorg voor je lichaam, want staan is inderdaad gezonder. Onderzoeken hebben uitgewezen dat lang zitten het risico op vroegtijdige sterfte verhoogt. Klinkt wel een beetje ver van je bed natuurlijk, maar volgens onderzoek van VU Amsterdam heeft een groot deel van de werkende bevolking een grotere kans op gezondheidsklachten door te lang te zitten.

Een reden waar je op korte termijn van zult profiteren is dat je tijdens regelmatig afwisselen van zitten en staan tijdens een werkdag ongeveer 150 tot 200 calorieën extra verbrand.

Mooi meegenomen of niet soms?

2. Scherpte

Als je de hele dag onderuit in je bureaustoel gezakt zit, zijn de late middaguurtjes de zwaarste. Herken je dit? Door het afwisselen van staan en zitten voel je je aan het eind van de dag fitter en vrolijker.

Als je staat, verhoog je de bloedcirculatie. Dit geeft niet alleen een effectievere verbranding, maar ook in een hogere mate van productiviteit. Kortom, ook nog fit in de laatste uurtjes van de dag.

Wel zo prettig als je nog iets aan je avond hebt na een dag werken. En ik denk dat je hier als werkgever hier ook geen bezwaar tegen hebt!

3. Vergaderen

slapendvergaderenBen jij ook zo’n fan van die ellelange vergaderingen met een lauwe kop koffie of thee? Zo’n overleg waarvan je weet dat het grootste deel langs je heen gaat? Ik niet dus!

Universitair onderzoek heeft uitgewezen dat vergaderingen die staand gedaan worden, ongeveer 34% sneller verlopen. Elk uur vergaderen met 20 minuten inkorten dus. Reken maar eens uit wat dat per jaar aan tijdwinst oplevert!

Wil jij weten hoe staand vergaderen werkt? Neem eens een kijkje naar onze hoge vergadertafels!

4. Creativiteit

Pak je liever gebogen achter je flat screen een probleem aan ? Of kies je voor kort staand overleg samen met je collega? Staand werken geeft een andere invalshoek. Niet alleen verhoogt staand werken de hersenactiviteit, maar stimuleert het ook beweging.

Je vrijheid verhoogt de non-verbale communicatie. Het geeft een hogere mate van creativiteit en samenwerking. Alsof de “grens” van je bureau en stoel niet langer je territorium afbakenen.

Zitten doe je alleen, staan doe je samen!

5. Bureauklachten en ziekteverzuim

rugklachtenHeeft jouw collega ook zo’n last van zijn rug? Of ben je het zelf? Op ieder kantoor is er een percentage van de werknemers die te maken hebben met lichamelijke klachten. Natuurlijk kan een zit/sta tafel deze klachten niet altijd wegnemen.

Wel is bewezen dat een afwisseling in houding bijdraagt aan een verlaging van het ziekteverzuim. Bedrijven die gebruik maken van zit/sta werkplekken laten een duidelijke vermindering zien in rug-, schouder- en nekklachten.

“Dat is mooie constatering meneer Visser, maar zijn die zit/sta tafels niet heel duur?”

Kort antwoord: NEE, absoluut niet!

Door de hedendaagse techniek en toenemende vraag zijn dit soort tafels echt niet veel duurder dan een tafel met vaste hoogte of met een slingerverstelling. Daarbij de besparing meegenomen van het ziekteverzuim en productiviteitsverhoging, misschien nog wel goedkoper.

Kijk voor wat voorbeelden maar eens bij onze ergonomisch verantwoorde werkplekken.

Natuurlijk is zit/sta werken anders. Geef jezelf, je afdeling of je werknemers de tijd om te wennen. Uiteindelijk zal het gebruik van zit/sta werkplekken leiden tot een dalend ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Maar bovenal tot een verhoging van het werkplezier en welzijn op kantoor.

Zit-Sta werken voor 14 lange dagen geheel vrijblijvend proberen? Bekijk onze zit-sta actie en ervaar zelf de vele voordelen! 

Ga naar https://vke.nl/zit-sta-actie/ of bel 020-4923808 voor een afspraak bij jou op kantoor. 

0 comments By

Heb jij dat ook, die haat liefde verhouding met je werkplek?

Dagelijks zie je af achter je beeldscherm, zonder dat je echt weet hoe je een verbetering kan aanbrengen.

Toch is het eenvoudiger dan je denkt om je werkplek te verbeteren.   Je kunt met een aantal eenvoudige aanpassingen al veel bereiken.

Dit zijn de 8 beste tips voor de typische werkplek-problemen:

1. Houd je werkplek ruim en overzichtelijk.

Het beste werk je met alleen het nodige om je heen. Verwijder die bergen papier, boeken, broodtrommels, koffiekopjes, telefoons, tablets en waterflessen.

Kijk toch eens kritisch naar je bureau en verwijder de overbodige items. Met een minder vol bureau bereik je een grotere focus op waar je mee bezig bent.

2. Waar is de zon?

Heerlijk, die zonnige dagen. Maar wel jammer dat je dan totaal niets meer ziet in je beeldscherm. Met je rug naar de lichtbron of juist met je gezicht, is beide niet heel handig.

De beste oplossing is om de werkplek haaks op de zon te zetten. Maar natuurlijk is ook zonwering een goede oplossing. Zorg wel voor een semi transparante versie. Zo houd je de zon buiten, maar zit je niet tegen een doek aan te kijken.

3. Staat je beeldscherm goed?

Heb je ook het gevoel dat je na een dag PC werk een kromme rug en nek hebt? Dan staat je beeldscherm waarschijnlijk niet op de juiste hoogte. Zorg ervoor dat de bovenrand van je beeldscherm op wenkbrauwhoogte staat. En op prettige afstand voor je ogen.

Dit kan je natuurlijk eenvoudig doen met een stapel boeken. Maar door het gebruik van een verstelbare monitorstandaard, zit je er altijd netjes en gezond bij. Daarnaast oogt het natuurlijk een stuk mooier.

Hier vind je ons complete assortiment aan beeldschermverhogers

4. Maak de bureaustoel JOUW bureaustoel.

Je bureaustoel is het belangrijkste gereedschap op je werkplek. En hij kan vaak meer dan je denkt. Meestal kan je de hoogte van de zitting, de lendesteun in je rug en de armleggers eenvoudig instellen. Probeer je stoel zo in te stellen dat je een prettige ondersteuning voelt.

Zet je armleggers net boven het bureaublad zodat je een mooie rechte lijn naar je toetsenbord krijgt. Door de verbeterde houding zal je minder snel moe worden en komen die opgetrokken schouders weer netjes op z’n plek.

5. Het loopje

Natuurlijk heb je lunchpauze, maar zo af en toe een rondje over de afdeling is helemaal niet zo gek. Door de afwisseling van zitten en staan, geef je je lichaam weer veranderende impulsen. Je zal je lichamelijk beter voelen door die korte momenten van beweging.

Trouwens, is het soms ook niet even handig om kort te overleggen met een collega in plaats van continu over en weer te mailen?

Een goede toevoeging aan het loopje kan ook de afwisseling tussen zittend en staand werken zijn. Door regelmatig af te wisselen, bereik je een goede doorbloeding en activering van je hersenen. Dit kan eenvoudig met een zit sta werkplek .

6. De strijd tussen muis en toetsenbord

Je muis en het toetsenbord zijn zo ongeveer het meest besproken item in de wereld van Ergonomie en Werkplekken.

Feit: je hebt ze beide nodig.

Fabel: het maakt niet uit welke je gebruikt.

Mijn advies, ga op je gevoel af, probeer er zoveel mogelijk en kies de uitvoering die je het beste past. Maar denk wel aan het volgende: als je kiest voor een kleiner toetsenbord met los numeriek, heb je de mogelijkheid om je muis wat dichterbij te gebruiken. Een kleiner toetsenbord maakt muisgebruik “lichter”.

7. Verlichting

Verlichting is een essentieel onderdeel op de werkplek. Werken onder hard licht kan oorzaak zijn van vermoeidheid en hoofdpijn. TL verlichting is vaak te zwak om een goede lichtopbrengst te geven.

Volgens Universitair onderzoek geeft matig licht vooral in de middag doezelende werknemers. Door het gebruik van indirecte verlichting, licht via het plafond ontstaat een rustige prettige werksfeer. Het zorgt voor een lager ziektepatroon, beter humeur en meer productie.

Kijk eens omhoog! Werk jij de hele dag onder die mooie witte TL bakken? Dan vraag je je nu vast niet meer af waarom je in de middag van die vermoeide ogen krijgt.

8. Geluid en Akoestiek

Werk je niet alleen in een kantoor, dan merk je vast dat het vaak wat lawaaierig is om je heen. En precies op het moment van jouw belangrijke telefoongesprek is het niet te verstaan. Werken met eierdozen onder je tafel is echt niet meer van deze tijd.

Hoe kan dat anders ? er zijn geluiddempende wanden, blokken, plafondplaten en muurbekleding die het geluid kunnen dempen. Door het goed combineren van de diverse oplossingen creëer je een werkomgeving waar je elkaar wel kan verstaan, maar ook kan werken op een concentratiewerkplek.

Kijk eens naar de diversiteit van akoestiek

Conclusie

Natuurlijk is de inrichting van je werkplek een vak apart. Maar door een aantal kleine aanpassingen of aanschaffingen kan je al zeer grote stappen maken in het creëren van een fijnere werkomgeving.

Wil jij meer weten over het verbeteren van je werkomgeving? Vraag dan gerust om meer advies: www.vke.nl of 020-4923808

0 comments By

24 November 2016

Gezond en Dynamisch werken met Visieswopper 3Dee 2

Wil jij nu eens weten hoe het echt zit?

Wij organiseren speciaal voor u op 24 november een gratis Evenement waar diverse gerenommeerde partijen u op informele wijze wegwijs maken op het gebied van:

 • Dynamisch zitten (zit/sta);
 • Gezonde verlichting;
 • Ongezonde invloed van geluid op de werkomgeving;
 • Werkplek noviteiten.

Alles weten over het verbeteren van “welzijn en rendement” op de werkvloer ? dan mag je dit niet missen !

Inschrijving op: info@vke.nl of via fax 020-4924486; deelname kosteloos

 

Tot ziens !!

0 comments By

kantoortuin

 

Een goede concentratie op de werkplek is soms behoorlijk lastig.

 

Je bent vast bekend met lawaai op je afdeling, die laatste zware uren van de dag,

knijpende ogen van je scherm en de stoel waar jij altijd klachten van krijgt !

 

Om toch de dag gezond en productief door te komen delen wij gratis tips !

Wil jij weten hoe je goed omgaat met bijvoorbeeld time management, geluid, akoestiek en werken in een kantoortuin ?

 

klik dan op deze link en doe er je voordeel mee !

bron: BakkerElkhuizen, vooruitstrevend specialist op gebied van ergonomie en welzijn;

0 comments By

De flexdesk is reeds jaren een goede oplossing voor de multifunctionele beeldschermwerker. Toch is het is ons gelukt de FlexDesk640 op een aantal punten te verbeteren:

Ergonomie:

 • Groter instellingsbereik (hoogte aan achterzijde: 109 tot 182 mm)
 • Verbreding werkblad (51 cm)
 • Meer ruimte tussen zijkanten: nu: 49 cm
 • Zachtere polssteun en verbeterde treklip

Bekijk hier deze oplossing en vraag een testexemplaar aan!

Design:

 • Verfijnde afwerking met oog voor detail
 • Meer stabiliteit door anti-slip voetjes

0 comments By

Gezond ondernemen begint met veilig werken ! Daarom vinden wij het belangrijk om aan deze hoog aangeschreven beurs deel te nemen.

Voor u als contact van ons, hebben wij het mogelijk gemaakt om gratis deel te nemen aan deze beurs van 4-6 november in de Brabanthallen in Den Bosch !

0 comments By

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vel massa eget ante tincidunt vestibulum. Aenean vel metus magna. Mauris nec velit tortor, quis euismod lectus. Nulla et arcu libero. Cras pretium, ipsum quis adipiscing condimentum.

0 comments By

Aliquam vitae fermentum ante. Nam dapibus odio ut aliquam dictum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent placerat elementum diam ac sagittis. Phasellus gravida sem elit, at porttitor felis gravida a. Curabitur sed blandit diam.

0 comments By

“I never tried to prove nothing, just wanted to give a good show. My life has always been my music, it’s always come first, but the music ain’t worth nothing if you can’t lay it on the public. The main thing is to live for that audience, ’cause what you’re there for is to please the people.”

0 comments By

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vel massa eget ante tincidunt vestibulum.
Aenean vel metus magna. Mauris nec velit tortor, quis euismod lectus. Nulla et arcu libero. Cras pretium, ipsum quis adipiscing condimentum, turpis urna lobortis neque, nec dignissim ipsum mauris sed nunc. Donec facilisis, pharetra erat sed enim….