Verlichting
Dat een ergonomische werkplek staat voor een goed bureau waaraan je in de juiste zit-of stahouding je werk kan doen, dat weet iedereen. Dat daarbij ook ergonomische middelen als toetsenbord, beeldscherm en muis aan bod komen, ook.
Veel minder aandacht is er voor omgevingsfactoren zoals akoestiek en verlichting. Wanneer deze niet goed zijn ingesteld kan dit vervelende psychische en lichamelijke klachten veroorzaken.
Hoe het komt dat verlichting vaak onderschat wordt heeft te maken met het enorme aanpassingsvermogen van het oog aan de omgeving. We kunnen bijvoorbeeld prima autorijden bij maanlicht en dat een hele tijd volhouden. Zo ook bij fel zonlicht. Maar dat wil niet zeggen dat beide comfortabel en zelfs veilig zijn. Hetzelfde geldt voor het licht waarin je werkt in de kantooromgeving. bij te weinig licht raken onze ogen snel vermoeid en bij te veel fel licht hebben we last van hinderlijke verblinding.
Is er dan een optimale verlichtingssterkte voor ons allemaal? Helaas is het niet zo eenvoudig. Dit verschilt per persoon en ook per persoon verschilt het gedurende de levensloop. Ouderen hebben bijvoorbeeld een hogere verlichtingssterkte nodig om goed te kunnen zien. Ook lichtkleur en -warmte worden anders ervaren naarmate je ouder wordt.
Onze biologische klok wordt sterk beinvloed door licht. Met de intrede van elektrisch licht staan we er niet meer zo bij stil hoe onze hormoonhuishouding kan veranderen wanneer we teveel afwijken van het natuurlijk daglichtritme.
Gevolgen van slecht licht zijn dan:
Migraine, rode ogen, slaapstoornissen, algehele vermoeidheid en zelfs een toename van epileptische aanvallen kunnen in verband gebracht worden met een ondeugdelijke (werkplek)verlichting. Door ons vermogen om ons aan te passen aan de lichtcondities leggen we zelf niet snel de link tussen deze klachten en de werkplekverlichting.
Echter, door de verlichting meer in lijn te brengen met het natuurlijk dag- en nachtritme kunnen veel gezondheidsklachten gemakkelijk voorkomen en verholpen worden.
Pas wanneer de verlichting onder de loep is genomen door een specialist en is aangepast ontdekken we in welke condities we de hele tijd hebben zitten werken. Laat je dus regelmatig adviseren door een ergonoom of lichtadviseur die oog heeft voor de verlichting van uw werkomgeving!
In het kort de nadelen
van slecht direct licht:
- Vermoeide/geirriteerde ogen
- Spanningshoofdpijn
- Droge ogen
- Vermoeidheid
- Ontregeld slaap en dag ritme
- Toename epileptische aanvallen
Dit filmpje demonstreert het verschil tussen direct licht en indirect licht.
De voordelen van indirect
en/of biodynamisch licht:
- Homogeen licht beeld; geen hinderlijke contrasten
- Geen hinderlijke verblinding en reflecties
- Oog heeft meer ontspanning
- Komt het dichtste bij daglicht
- Wanneer men biodynamisch licht gebruikt stimuleert dit het juiste dag en nacht ritme (betere slaap)
- eventueel per werkplek in lichtintensiteit te regelen waardoor iedereen zijn eigen lichtbehoefte in te stellen is.
Kijk hieronder in de catalogus voor een overzicht van akoestiekproducten
Onze partners
Studio Lumia
23 jaar ervaring als lichtadviseur/ontwerper en technicus is Studio-luma opgericht door Michel Oubrie. Gevestigd in Amsterdam is Studio-Luma ontstaan uit een passie voor alles wat met de visuele en non visuele effecten van licht en verlichting te maken heeft. Voor een juiste lichtcalculatie met out of the box thinking.
Waldmann
De pioneers van biorimte verlichting en UV therapie. Vanuit deze professie is ook de vertaalslag gemaakt naar de kantoren want de kantoormens zit ook de hele dag binnen waardoor wij aan zeer slecht licht worden blootgesteld. Met Waldmann brengen wij de juiste oplossingen voor een gezonder kantoor.
Loerakker
Bedenker Maarten Loerakker, pionier in de ledverlichting, altijd bezig met innovatie en helemaal gek op licht. Maarten heeft voor elke lichtvraag een passende oplossing. Zo kunnen wij samen altijd een oplossing bieden voor uw licht probleem.