Overprikkeling

Overprikkeling is een veelvoorkomend probleem waarbij je zenuwstelsel te veel informatie binnenkrijgt en daardoor overbelast raakt. Dit kan invloed hebben op hoe je je voelt, zowel op je werk als thuis. Maar wat is overprikkeling precies en hoe kun je ermee omgaan?
Wij spraken met onze prikkelverwerkingsexpert Jolien Glas over dit steeds bekendere fenomeen: overprikkeling.

Wat is overprikkeling?
Overprikkeling gebeurt wanneer je zenuwstelsel te veel prikkels krijgt en niet alles kan verwerken. Dit kan ervoor zorgen dat je moe wordt, snel geïrriteerd raakt, je slecht kunt concentreren en zelfs lichamelijke klachten krijgt zoals hoofdpijn of gespannen spieren.

Hoe herken je overprikkeling?
Het is soms moeilijk om overprikkeling te herkennen, maar er zijn signalen waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld als je je overweldigd voelt, moeite hebt om je te concentreren, snel geïrriteerd bent, vermoeid bent of spanning in je lichaam voelt. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en te beseffen dat overprikkeling echt een probleem kan zijn.

Wat kun je doen tegen overprikkeling?
Gelukkig zijn er manieren om met overprikkeling om te gaan. Je kunt proberen om minder prikkels binnen te krijgen of een rustige omgeving te creëren waarin je kunt ontspannen. Het is belangrijk om verschillende strategieën uit te proberen en te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Wist je dat ongeveer 50% van de 130.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel problemen heeft met het verwerken van zintuiglijke prikkels en cognitieve taken? Deze feiten benadrukken hoeveel mensen worden beïnvloed door overprikkeling.
(Bron: hersenletsel-uitleg.nl)

Bij Visser Kantoor Efficiency helpen we je graag bij het vinden van manieren om overprikkeling te verminderen, zodat je weer optimaal kunt functioneren. Denk daarbij aan het inrichten van een thuis kantoor of je werkplek binnen het bedrijf maar ook aan mogelijkheden als prikkelvrije ruimtes (booths/pods) en één van onze ergonomen die met je meedenkt.

Dit kunnen wij doen door een inrichtingsvoorstel voor de ruimte te maken waarin we meer visuele rust creëren, rekening houdend met oa. verlichting en we lopen samen met jou de akoestiek na om prikkeling van geluid te verminderen.