Instellen Bureaustoel

Het belang van een ergonomische werkplek
Een ergonomische werkplek is van essentieel belang voor zowel de gezondheid als de productiviteit van medewerkers. Door werkplekken aan te passen aan de natuurlijke bewegingen en houdingen van het lichaam, kunnen we fysieke klachten en stress verminderen. Dit leidt niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar ook tot een hogere productiviteit en een betere werksfeer.

Een goed ingerichte ergonomische werkplek voorkomt klachten zoals rugpijn, nekpijn en RSI (Repetitive Strain Injury). Het optimaliseren van de werkplek begint bij een juiste instelling van bureau, stoel en beeldscherm. Wanneer deze elementen op de juiste hoogte en afstand staan, kunnen medewerkers in een comfortabele en gezonde houding werken. Bovendien bevordert een ergonomische werkplek een betere bloedcirculatie en vermindert vermoeidheid.

Kortom, investeren in ergonomie is investeren in de gezondheid en efficiëntie van jouw team. Het is een win-win situatie voor zowel werkgever als werknemer.

Hoe kies je de juiste bureaustoel? En hoe stel je deze juist in?
Het kiezen van de juiste bureaustoel is een cruciale stap in het creëren van een ergonomische werkplek. Een goede bureaustoel ondersteunt de rug, bevordert een goede zithouding en voorkomt klachten op lange termijn. Hier zijn enkele tips om de juiste bureaustoel te kiezen en in te stellen.

  1. Hoogteverstelling: kies een stoel die in hoogte verstelbaar is. De ideale zithoogte zorgt ervoor dat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 tot 100 graden zijn gebogen.
  2. Rugleuning: de rugleuning moet zowel in hoogte als in hoek verstelbaar zijn. Een goede rugleuning ondersteunt de natuurlijke kromming van de ruggengraat en voorkomt rugklachten. Zorg dat de bolling van de rug begint bij het uiteinde van je bekken, dit corrigeert namelijk je houding
  3. Zitdiepte en -breedte: de zitting moet diep en breed genoeg zijn om comfortabel te zitten. Houd minimaal 2 vingers ruimte tussen kuit en zitting en maximaal een platte vuist
  4. Armleuningen: armleuningen moeten verstelbaar zijn en je armen ondersteunen zonder je schouders op te tillen. Ze zijn smal genoeg dat je makkelijk je armen kan laten rusten zonder het gevoel te hebben dat je een roei houding hebt. Er is ruimte van maximaal een vuist tussen borstkast en je bovenarm. Dit voorkomt spanning in de nek en schouders.
  5. Bewegingsvrijheid: een goede bureaustoel moet een kantelfunctie hebben en makkelijk kunnen bewegen. Dit voorkomt onnodige belasting bij het reiken naar verschillende objecten op het bureau. Wanneer je bureaustoel namelijk mee beweegt heb je meerdere houdingen tijdens het zitten, dit voorkomt statische belasting.

Een investering in een kwalitatieve bureaustoel betaalt zich terug door een verhoogde productiviteit en minder gezondheidsklachten bij jouw medewerkers of collega’s.
Benieuwd naar ons aanbod?