Met de winter die zijn entree gemaakt heeft en de korte dagen, is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de verlichting op kantoor. Onderzoek toont aan dat de juiste verlichting niet alleen de productiviteit bevordert, maar ook essentieel is om winterdips te voorkomen en ons energiek te voelen.

Invloed op de biologische klok (bioritme)
Onderzoek heeft aangetoond dat de blootstelling aan natuurlijk licht gedurende de dag onze biologische klok reguleert (bioritme). Het heldere witte ochtendlicht zorgt voor de aanmaak van cortisol (stresshormoon) waar je wakker van wordt en energie krijgt, het middag licht (geel/rood) zorgt voor het tijdig aanmaken van melatonine, zodat je ‘s avonds makkelijk in slaap valt en een goede diepe slaap hebt.

Door de korte winterse dagen mis je als het ware je opstart licht en je afsluit licht, want je gaat in het donker naar je werk en in het donker weer naar huis. Dit zorgt voor meer vermoeidheid, minder productief, slechte concentratie en vermindert werkplezier.

Direct licht vs indirect licht
Onderzoek toont aan dat directe verlichting (alles wat in het plafond zit) geen effect heeft op jouw bioritme. Dus voor de werkgevers die dachten “ik stop nu overal helder wit licht in want dan zijn mijn werknemers de hele dag energiek”, nee dus.

Indirect licht (licht wat meer dan 70% naar het plafond schijnt) simuleert echt daglicht, het licht is om je heen d.m.v. de reflectie van je plafond en wanden. Deze systemen zijn ook uitgerust met een bioritme verlichting, ‘s ochtends heb je eerst wit licht en dit verandert in de loop van de dag naar geel/rood. Hierdoor wordt jouw bioritme gestimuleerd om de juiste hormonen aan te maken. Dus energiek op je
werk en een goede nachtrust thuis.

Om ervoor te zorgen dat jouw kantoor een gezonde en stimulerende omgeving blijft gedurende de winter, zijn hier enkele tips:

  • Maximaliseer natuurlijk licht
    Zorg ervoor dat bureaus dicht bij ramen staan, verder dan 2 meter van een raam heeft al geen effect meer op jouw bioritme.
  • Pauzeer buiten
    Moedig medewerkers (of jezelf) aan om tijdens de lunchpauze naar buiten te gaan en van het natuurlijke daglicht te profiteren. Dit helpt in het resetten van je bioritme
  • Kies voor de juiste indirecte verlichting voor jouw situatie.
    Zo hebben wij de daglichtlamp van Bakker Elkhuizen, deze plaats je makkelijk op je bureau.
  • Met onze staande lampen van Waldmann die plug and play zijn, verlicht je jouw hele werkomgeving en beleef je echt weer zomerse dagen waar je meer focus en energie van krijgt.

Door aandacht te besteden aan de verlichting op kantoor kunnen we samen een energieke en productieve werkomgeving creëren, zelfs op de donkerste winterdagen.

Heb je liever op maat lichtadvies van onze specialist? Maak dan nu een afspraak.

Wij adviseren u graag!
Kom je er niet uit maak dan een afspraak met onze ergonoom