Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen onderprikkeling en overprikkeling, en hoe kunnen we deze herkennen bij onszelf en anderen?
Jolien: “Onderprikkeling en overprikkeling zijn twee uiteenlopende reacties op sensorische informatie. Bij onderprikkeling lijkt iemand apathisch en zoekt vaak actief naar extra prikkels, zoals geluid of beweging. Aan de andere kant, bij overprikkeling vertoont iemand symptomen van stress, zoals hyperactiviteit of angst, en vermijdt vaak prikkelrijke situaties. Het herkennen ervan bij anderen kan lastig zijn, maar let op signalen zoals passiviteit en vermijdingsgedrag bij overprikkeling, terwijl bij onderprikkeling juist onrust en ongeduld op kunnen treden.”
Hoe kan een prikkelarme omgeving bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de productiviteit op de werkvloer?
“Een prikkelarme omgeving creëren is cruciaal voor het welzijn en de productiviteit op de werkvloer, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor sensorische prikkels. Door geluidsniveaus te verminderen, de verlichting aan te passen en ergonomisch meubilair te gebruiken, kunnen werkplekken rustiger en comfortabeler worden gemaakt. Dit helpt werknemers om zich beter te concentreren en efficiënter te werken.”
Welke strategieën en technieken kunnen worden toegepast om een kantoorruimte prikkelvrij te maken en zo het welzijn van medewerkers te bevorderen?
Jolien Glas: “Het aanpassen van de akoestiek, het bieden van ergonomische werkplekken en het verminderen van visuele afleiding zijn enkele strategieën om een prikkelarme omgeving te creëren. Daarnaast kunnen flexibele werkplekken en het gebruik van afscheidingen helpen om verschillende behoeften aan prikkels te accommoderen. Het is ook belangrijk om regelmatig feedback van medewerkers te verzamelen en aanpassingen te doen op basis van hun behoeften.”
Wat zijn enkele praktische tips voor het omgaan met overprikkeling op de werkplek, vooral in een omgeving met veel geluid, licht en andere afleidingen?
Jolien Glas: “Voor mensen die overprikkeld raken, is het belangrijk om pauzes te nemen in een rustige omgeving en ademhalingsoefeningen te doen om te ontspannen. Ook kunnen ze gebruikmaken van ruis onderdrukkende hoofdtelefoons of oordopjes en hun werkplek aanpassen om afleiding te minimaliseren. Het is essentieel dat werkgevers en collega’s begrip tonen en ondersteuning bieden aan mensen die gevoelig zijn voor prikkels.”
Hoe kunnen werkgevers en collega’s ondersteuning bieden aan werknemers die gevoelig zijn voor prikkels, zodat zij optimaal kunnen functioneren in de werkomgeving?
Jolien Glas: “Het begint met het begrijpen van de individuele behoeften van werknemers en het creëren van een cultuur van open communicatie en respect. Werkgevers kunnen trainingen aanbieden over prikkelverwerking en voorzieningen treffen zoals stilteruimtes en flexibele werktijden. Bij VKE bieden wij trainingen aan die in deze behoeftes voorzien. Daarnaast kunnen collega’s hun empathie tonen door rekening te houden met elkaars grenzen en elkaar te ondersteunen bij het creëren van een geschikte werkomgeving.”
Benieuwd naar hoe Jolien jou kan helpen aan minder (of meer) prikkels?
Plan dan nu een afspraak in via info@vke.nl