Tips voor de moderne kantooromgeving

0 comments By

Dagelijks bezoek je de plek waar je je werkzaamheden doet, vele uren van je leven breng je door op kantoor. Maar wat is dat kantoor nou eigenlijk ?

Kantoor: kan·toor (het; o; meervoud: kantoren)

Volgens de Dikke van Dalen de plek waar men een “beroep of bedrijf” uitoefent.

Maar eigenlijk is jouw kantoor tegenwoordig veel meer dan dat… toch ??

Het “tegenwoordige kantoor”

sedusoverlegplekNatuurlijk is een kantoor de plek waar je werkt en waar je je functie en taken uitoefent. Verhoudingsgewijs is het de plek waar je de meeste uren per week doorbrengt. Het is de plek waar je ook met je collega’s praat over die ene nieuwe Netflix-serie of welke BN-er er nu werkelijk “de Mol”is.

De plek waar vriendschappen ontstaan en waar je kan mopperen over de ellendige files en het Nederlandse weer.

Een werkplek is eigenlijk dus niet zomaar een plek waar je alleen naar toe gaat om je boterham te verdienen; de tegenwoordige werkplek heeft een grote impact op ons huidige leven.

De veranderingen

Begin bij de basis, welke behoefte bestaat er binnen jouw organisatie ? Denk hierbij aan:

  • Werkplekken
  • Overlegplekken
  • Lunchmogelijkheid
  • Stilteplekken
  • Uitstraling

In dit artikel zal ik ingaan op de werkplek en de overlegplek van de tegenwoordige tijd.

De werkplek

Een goede ergonomische werkplek houdt rekening met 3 hoofdzaken:

  • gemakkelijke instelbaarheid van stoel, bureau en monitor (denk bijvoorbeeld aan de veranderende kijkhoek wanneer men staand werkt) en,
  • een goede akoestiek (wanden met een juist akoestisch effect),
  • goed afgestelde verlichting.

Zorg voor kwalitatief goed meubilair: deze geven een grote mate van gemak bij het gebruik en instellen. Kies bijvoorbeeld voor elektrisch of gas geveerde hoogteverstelling in plaats van slinger hoogteverstelling om sta- zit werken succesvol te laten zijn.

Gaan we staan ?

Onderzoeken hebben aangetoond dat de juiste afwisseling van werkhouding (lees: zittend en staand werken) bijdraagt aan het energieniveau en productiviteit van mensen: immers een goede doorbloeding van het hele lijf zorgt voor meer zuurstof in het bloed en minder verzuring in het lichaam.

Geef de werknemers de mogelijkheid zittend of staand te werken. Door uw mensen hier een keuze in te geven hebben zij zelf de regie over de werkwijze die op dat moment het beste bij hun en hun werkzaamheden past.

Met een standaard persoonlijke zit- en werkplekinstructies leren uw werknemers alles wat ze moeten weten over gezond en prettig werken. Het goed adviseren van de eindgebruikers geeft een persoonlijke “touch”, en een vergroting van het rendement van uw investering

Zo heb je in de (lunch)pauze genoeg energie voor de tafelvoetbal competitie!

Werkplekken & akoestiek

Om een duidelijke verbetering in de akoestiek aan te brengen kan je bijvoorbeeld boven die lawaaierige klantenservice witte akoestische “wolken” toepassen. Deze horizontale panelen zijn een leuke visuele aanvulling op de bestaande inrichting en dempen daarbij de hoge tonen in de vele gesprekken die daar gevoerd worden (vermindering van de nagalm tijd)

SoFi-3

Mag het licht aan ? 

Over de zeer bepalende factor van goede kantoorverlichting heb ik het eerder al eens gehad, lees nog maar eens na.

Ideale situatie kan zijn om te gaan werken met een lichtplan waarin goed afgestemde indirecte verlichting en werkplekverlichting een  afdeling 100% toekomst-proof maakt. Dit geeft voor de toekomst een gezondere werkplek met een gereduceerde energieafname en CO2 uitstoot.

Overlegplekken                                                                                 

Om kennis te delen en spontane ontmoetingen te faciliteren zijn overlegplekken een must!

Door te kiezen voor hoge (sta)tafels desgewenst met enkele barkrukken, zie je in de praktijk dat overlegmomenten een stuk actiever en korter wordt. Daarnaast is de afwisseling tussen zittend en staand werken erg fijn voor lijf en geest!

Voorbeelden van overlegplekken: kijk hier eens.

Als kers op de taart kan je bij deze ontmoetingsplekken / overlegruimtes  de wanden voorzien van een whiteboard wand: niets stimuleert namelijk de creativiteit meer dan een mooi wit canvas waar je jouw kunstwerk op kunt achterlaten. Op deze muur kan en mag het allemaal! Deze wanden kunnen uiteraard ook gebruikt worden voor nieuwe werkprocessen zoals Scrum.

Met slechts een aantal kleine aanpassingen denken wij hiermee een inrichting te creëren waarmee wij de juiste aansluiting vinden met uw visie op een  duurzame, gezonde en prettig werkomgeving !

Wil jij meer weten ? Neem dan direct contact op 020-4923808 of info@vke.nl.

About the author

Related Posts

Visser op de Veilig werkt beter!

Gezond ondernemen begint met veilig werken ! Daarom vinden wij...

Het geheim van de grote behoefte aan licht

Ben jij al door de winterdepressie heen ? Grote kans...

8 Effectieve Tips om van je Werkplek een Ergonomische en Fijne Omgeving te Maken

Heb jij dat ook, die haat liefde verhouding met je...