De Regels en de Wetgeving Rondom Zitten en Staan: Wat is Verplicht en Wat is Advies?

0 comments By

Nederland is langzaam aan het veranderen van een zittende werkomgeving naar een variatie van zitten en staan.

Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat het afwisselen van een zittende en staande houding achter je werkplek goed is voor je lichaam en je geest.

In het grote aanbod van zit/sta werkplekken is het goed te weten wat de regels en minimale vereisten zijn. Waar moet die moderne werkplek nou wettelijk aan voldoen? En welke regels zijn nou eigenlijk meer advies?

winiDe EN-527: De Europese Norm Voor Ergonomie

De Europese norm voor ergonomie op kantoor. Dit is de norm die aangeeft aan welke vereisten de verschillende werkplekken binnen Europa moeten voldoen.

Deze wetgeving geeft de zeer duidelijk de minimale maatstaven aan voor de drie “soorten” werkplekken”:

  • De vaste werkplek: De ideale hoogte voor een niet verstelbare tafel is 74 cm;
  • De hoogte verstelbare werkplek: Deze moet instelbaar zijn in hoogte tussen 65 en 85 cm;
  • De Zit-statafel: Moet verstelbaar zijn van 65 tot 125 cm om zowel zittend als staand werken mogelijk te maken.

Daarbij stelt deze normering ook nog vereisten aan bijvoorbeeld de minimale afmeting van je bureaublad of de minimale beenruimte onder je tafel

De NPR 1813: De Nederlandse Praktijk Richtlijn

Bijzonder populair in Nederland, en vaak gevraagd in bijvoorbeeld aanbestedingen. Dit omdat deze Nederlandse Praktijk Richtlijn natuurlijk is afgestemd op “ons”, de Nederlandse werknemers. Binnen deze richtlijn is onderscheid in kortdurend en langer gebruik van de tafel.

  • De kortdurende werkplek: 74-76 cm, maar een ruimere verstelmogelijkheid mag natuurlijk ook;
  • Bij langer gebruik: verstelling van de flexibele werkplek 65 tot 135 cm; ruimer dus dan de Europese norm;

De NPR is ooit enkel in Nederland gevoerd als inkoophulp, en meer te zien als adviserend dan dwingend. Vanuit de Europese toezichtraad mag dit dan ook niet als Norm verplicht worden.

Klinkt duidelijk, toch?

Toch is er vaak verwarring. Wat is nou wetgeving en wat is richtlijn? Na het doen van wat onderzoek denken wij dat onderstaande het onderscheid en de insteek weergeeft:

“De NPR richtlijn is geen norm noch verplichting”

Zie de NPR dus als een soms waardevolle aanvulling op de bestaande wet en regelgeving met aanwijzingen voor aspecten op en rond de werkplek als verlichting, ergonomische accessoires en akoestiek.

Natuurlijk vraag je je dan direct af of de producten met een NPR normering een hogere kwaliteit hebben dan die met een EN normering? Totaal niet: beide normeringen zeggen namelijk niets over kwaliteit of comfort. Noch zeggen ze iets over de mate waarin tafels meer of minder ARBO verantwoord zijn.

Wetgeving en invulling

Vanuit de Europese Normcommissie (ergonomen, fabrikanten en overige specialisten) worden regels en normeringen voor Kantoormeubilair gemeten en opgesteld.

Daar waar de Nederlandse NPR invulling anders is, zal altijd de Europese norm leidend zijn. Nogmaals, de NPR is slechts een inkoop tool met specifieke invulling welke vanuit Brussel absoluut geen Norm genoemd mag worden.

Hoe nu verder?

Later dit jaar zal er een introductie zijn van de nieuwe EN-527. Dit zal wellicht resulteren in kleine aanpassingen en verschuivingen binnen de in Europa leidende verplichtingen en normeringen. Uiteindelijk zal de NPR totaal verdwijnen om verwarring te voorkomen.

Wat de toekomst ook zal brengen, verstandig is het om bij het aanschaffen van een tafel niet alleen te denken aan de geldende EN-normering, of de aanvullingen toe te passen van de NPR, maar ook zeker je te laten adviseren op het gebied van kwaliteit en comfort.

Meer weten? Neem gerust contact op via 020-4923808 of info@vke.nl

About the author

Visser bv

Website:

Related Posts

Lawaai op de werkplek: hoe verbeter je de werkomgeving?

Zit jij ook dagelijks in die mooie kantoortuin zonder dat...

Gratis evenement “Gezond en Dynamisch Werken met Visie”

24 November 2016 Gezond en Dynamisch werken met Visie Wil...

8 Effectieve Tips om van je Werkplek een Ergonomische en Fijne Omgeving te Maken

Heb jij dat ook, die haat liefde verhouding met je...

Leave Your Comment