Lawaai op de werkplek: hoe verbeter je de werkomgeving?

0 comments By

Zit jij ook dagelijks in die mooie kantoortuin zonder dat je je eigen telefoongesprek kan verstaan? lawaai

Irriteer jij je ook aan die luid sprekende collega’s? Akoestiek speelt een grote rol in de tevredenheid en productiviteit op de werkplek.

De genoemde overlast komt vaker voor dan je denkt. Toch zijn er veel mogelijkheden om het geluid op de werkplek aan te pakken.

Ik geef hieronder een aantal tools om de werkomgeving op het gebied van geluid te verbeteren:

Meten is weten

Geluid is niet alleen een kwestie van hard of zacht. Om tot goede oplossingen te komen moet vastgesteld worden welke geluiden de norm overstijgen. Je kunt je voorstellen dat een afdeling met vrouwen meer hoge tonen produceert dan een kantoor met heren met een lage stem.

De stroom van de geluidsgolven is voor de diverse toonhoogten anders, en hebben allemaal een specifieke oplossing nodig voor reductie.

Door het uitvoeren van een goede meting, is duidelijk vast te stellen welke geluiden de “overlast” veroorzaken. Dit maakt het mogelijk om de juiste oplossingen in te zetten ipv met een massa wanden het kantoor vol te zetten en te kijken wat er gebeurd.

Kwantiteit en kwaliteit

Je hebt wanden, en je hebt wanden. Simpel toch ? niet helemaal dus. Een standaard scheidingswand heeft vaak puur de functie akoestiek04van visuele scheiding Behalve dat je dan natuurlijk je collega niet de hele dag ziet, leveren deze wanden akoestisch weinig op.

Wist je trouwens dat NPR 3438 “geluidshinder op de werkplek” niet een standaard norm heeft voor geluid, maar voor diverse werkzaamheden eigen normeringen heeft ?

Door bij aanschaf te kiezen voor wanden met een bepaalde absorptiewaarde, krijg je wel een verbetering in de akoestiek. Daarbij is door de absorptieaarde ook te variëren in de soorten en afmetingen van de wanden en elementen.  [clearboth]

Het doel ?

Het uiteindelijke doel is natuurlijk verbetering van de werkomgeving. Maar bepaal daarbij wel goed op welke plaatsen de geluidsoverlast aangepast moet worden. Wist je bijvoorbeeld dat geluid wel tot 15 meter de ruimte in kan gaan?akoestiek03

Het verbeteren van de algehele akoestiek kan hele andere middelen nodig hebben dan het afscheiden van bijvoorbeeld een vergadertafel in de ruimte. Of heb je juist behoefte aan een plek waar je ongestoord een klein overleg kan hebben?

Het oog wil ook wat!

Als je een akoestische oplossing nodig hebt, wil het oog natuurlijk ook wat!

Tegenwoordig zijn er zeer veel mooie oplossingen die ook het geluid kunnen aanpakken. Geluidsoplossingen kunnen helemaal aan jouw eigen wensen worden aangepast.

akoestiek01

Denk bijvoorbeeld aan doeken in de vorm van schilderijen, lampenkappen,

of plafondpanelen in de vorm van wolken.

Kijk eens naar de volgende inspiratie: https://vke.nl/ergonomie/kantoorinrichting/akoestiek/  [clearboth]

De kleine dingen

Soms zijn het niet de luide stemmen op de werkvloer, maar allerlei omgevingsgeluiden gezamenlijk. Staat er een radio aan ? Maakt de koffiemachine overuren ? of zijn die open ramen de oorzaak van het omgevingsgeluid ? Naast de oplossingen in aanschaf, is soms logisch nadenken een goede aanvulling !

Conclusie

Door een juiste meting, de goede invulling en specifieke aanpassingen zal de akoestiek in jouw werkomgeving verbeteren. akoestiek05

Meer nog, zal de oplossing ook bijdragen aan een sterkte uitstraling van jouw afdeling, en het welzijn op de werkvloer verbeteren.

Het verbeteren van de akoestiek kan dus op vele manieren, maar de tijd van “geplakte eierdozen onder het bureau” is echt wel voorbij.

Laat je goed informeren, en kom tot een resultaat dat niet alleen een akoestische oplossing geeft, maar tot een algemene verbetering van de stemming en productiviteit op kantoor.

Wil jij weten hoe het bij jou op kantoor gesteld is met de akoestiek? Laat een meting doen door de adviseurs van Visser BV. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om te kijken welke mogelijkheden tot verbetering er in uw werkomgeving zijn aan te brengen. Bel ons op 020-4923808. 

About the author

Related Posts

Gratis evenement “Gezond en Dynamisch Werken met Visie”

24 November 2016 Gezond en Dynamisch werken met Visie Wil...

Verbeterde Flexdesk

De flexdesk is reeds jaren een goede oplossing voor de...

Gezond, actief en bewegend zitten ? Jij kan dat !

“Wist je dat meer dan 6 uur per dag je...