Het geheim van de grote behoefte aan licht

0 comments By

Ben jij al door de winterdepressie heen ? Grote kans dat de korte, donkere dagen invloed hebben gehad op je humeur, ritme en werkprestaties.

Feit is dat 90% van je waarnemingen oogwaarnemingen zijn, waarbij licht natuurlijk een zeer belangrijke rol speelt.verlichting1

Je vraagt je misschien af, waar komt dat allemaal door? En hoe kan ik de uitwerking van licht op mijn doen en laten beïnvloeden? Ik vertel je hieronder de ins- en outs van goed licht en de beste oplossingen voor jouw verlichtingsproblemen.

Wat doet licht met je lichaam?

 • Licht maakt het mogelijk om te zien, natuurlijk! maar wist je dat licht ook een grote bijdrage levert aan je humeur, je biologische klok en je prestatievermogen?
 • Het is wetenschappelijk bewezen dat een tekort aan daglicht je slaapuren met ongeveer 1 uur per dag verminderd;
 • Het ontbreken van voldoende licht heeft een direct gevolg op je stemming doordat je lichaam minder Serotonine aanmaakt;
 • Daglicht onderdrukt ook de aanmaak van Melatonine. Dit maakt dat je gedurende de dag actiever bent;
 • Tot slot is het gebrek aan licht de oorzaak van 2/3 van de ongevallen op je werk.

Reden genoeg om hier wat aan te doen, denk ik zo !

Hoe kan ik er iets aan doen?

Verhoog de lichtopbrengst. Dit klinkt eenvoudig, maar met een bouwlamp in de hoek van je kantoor gaat het echt niet lukken. Toch is het niet moeilijk. Met twee “gouden” regels kan je eigenlijk jouw verlichtingsprobleem aanpakken:

 1. Neem het licht indirect tot je;
 2. Breng het buitenlicht naar binnen.

Door dit te doen, geef je je ogen en je lichaam de juiste opbrengst op het juiste moment, zodat je gezond en prettig kan leven en werken.

De toevoeging van licht kan je op diverse manieren doen, ik noem de twee voornaamste oplossingen: indirecte verlichting en biodynamische verlichting.

Wat is Indirect licht?

Even de basis: Lumen is de hoeveelheid licht in een ruimte. Lux is de daadwerkelijke opbrengst op je werkplek. Dat klinkt lastig. Eenvoudiger:

“De hoeveelheid Lumen is een volle emmer met water, Lux is de hoeveelheid die op je werkplek valt als je hem omkeert”indirecteverlichting2

Directe verlichting geeft een grote plons licht op 1 plek en laat de rest van de ruimte minder verlicht.

Met Indirecte verlichting verspreid je de juiste hoeveelheid licht door de gehele ruimte. Het zorgt voor een gelijkmatige verdeling, en minimale reflectie van de lichtbron. Maar belangrijker nog, zorgt dit voor een vermindering van contrast en schaduw. Het licht bereikt de totale ruimte.

Met de juiste hoeveelheid indirect licht bereik je een rustige kantooromgeving waarin je ogen niet constant op zoek zijn naar de juiste scherpte en diepte.

Voorbeelden van indirecte verlichting vind je hier

 

Wat is Biodynamisch licht?

Licht is dagelijks bepalend voor het regelen van je “interne klok”. Je biologische klok werkt door aansturing van de Hormonen. “Blauw” licht in de ochtend stuurt je lichaam in de actieve fase, “Rood” licht stuurt je lichaam in de namiddag en avond richting de slaapfase.

“Door een lage aanwezigheid van licht, raakt je normale ritme in de war. Dit kan leiden tot vermoeidheid, slaapstoornis en zelfs depressie

Bovenstaand feit kan je met Biodynamisch licht beïnvloeden.

Waldmann-Pulse-VTL-techniek-Biodynamisch-licht-natuurlijk-licht-1

 

Kort gezegd is biodynamisch licht, het naar binnen brengen van de natuurlijke verlichtingscyclus. Door het gebruik hiervan ondersteun je je inwendige klokken, daar waar het buitenlicht ver weg is.

 

 

Het betekent overigens niet dat je in de ochtend in een blauw verlicht kantoor, en in de avond in een rode verlichtte huiskamer moet gaan zitten. De kleurinvulling is voor het oog niet waarneembaar, maar heeft wel effect op je ritme. Voorbeelden van bioritme verlichting vind je hier

 

Waarom kiezen voor goed licht?

Nu je weet welke mogelijkheden er zijn, een aantal specifieke voordelen:

 • Indirect licht voorkomt verblinding;
 • Een goede hoeveelheid Lux (>500) geeft meer energie en productiviteit;
 • Vermindering van het aantal ongevallen op de werkvloer;
 • Je slaapt beter door goede “aansturing” van je bioritme;
 • Indirecte lichtbronnen met LED geven een financiële besparing;
 • Het zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van leven in bijvoorbeeld de ouderenzorg.

Waldmann-Lighting-Regional-Headquarters-by-Siren-Design-Singapore-02

Door de toepassing van indirecte en/of biodynamische verlichting maak je een grote stap in de richting van een gezonde en prettige werkomgeving.

Heb je het licht gezien? Of wil je het zelf ervaren? www.vke.nl of bel 020-4923808 voor een vrijblijvende lichtmeting en advies.

About the author

Related Posts

5 Redenen Waarom Zit/Sta Werken Essentieel is Voor Jouw Kantoor

Zit sta werken, doe jij het al? Langzaam verandert de...

Tips voor goede concentratie op de werkplek

  Een goede concentratie op de werkplek is soms behoorlijk lastig....

Gezond, actief en bewegend zitten ? Jij kan dat !

“Wist je dat meer dan 6 uur per dag je...