Activity Based Werken en de Toekomstige Werkplek

0 comments By

Ook zo benieuwd naar hoe de huidige werkplekken zich de komende 10 jaar zullen ontwikkelen? Onderzoek toont aan dat dankzij de alsmaar verbeterende technologie en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ergonomie, en tevens de toenemende vraag van werknemers, de huidige werkplekken dermate zullen doen veranderen.

De term Activity Based Working (ABW), oftewel taak gericht werken, is een term die hier alles mee te maken heeft. Het wordt ook wel HNW – Het Nieuwe Werken genoemd. Niet meer een standaard werkplek waar iedereen terecht kan, of een super persoonlijke werkplek. Nee, juist het tegenoverstelde, verschillende aparte werkplekken voor de meest uiteenlopende taken.

Wat is Activity Based Werken?

Activity Based werken is een moderne manier van werken waarbij de gepersonaliseerde werkplek heeft plaatsgemaakt voor flexibele werkplekken. Het is een nieuw kantoorconcept waarbij niemand meer een eigen werkplek heeft. Dit doet erg denken aan het al bestaande flexwerken, maar Activity Based werken gaat nog een stapje verder. Waar de focus van flexwerkplekken ligt op het minimaliseren van kantoorruimte, is Activity Based werken meer gericht op het verbeteren van de prestaties en productiviteit van de werknemers.

Modern en toekomstgericht

graphik_hollHet is meer toekomstgericht en het draait hierbij vooral om het gebruik van de nieuwste communicatie- en mobiliteitstechnologieën. De kantoren worden zodanig ingericht dat de uit te voeren taken en werkzaamheden optimaal ondersteund worden door de ruimtes. Zoals bijvoorbeeld overleg in een vergaderzaal, een artikel schrijven in een stilte-/concentratieruimte, mailtjes beantwoorden in een lounge-area of brainstormen in een koffiehoek. Er is altijd wel een geschikte ruimte die past bij jouw taken/werkzaamheden.

Activity Based Working brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Hogere productiviteit
  • Actievere werkhouding (minder sedentair)
  • Meer vrijheid en flexibiliteit
  • Eenvoudige uitwisseling van ideeën
  • Betere samenwerking (ook op afstand)
  • Geheel mobiele omgeving
  • Kostenbesparing door minder werkplekken
  • Minder ziekteverzuim
  • Aantrekkelijkere werkgever

Wie wil al deze voordelen nou niet? Hoe is dit in werkelijkheid te realiseren zou je je misschien nu afvragen? Dit is waar ergonomie om de hoek komt kijken.

Het probleem waar veel werkplekken tegenaan lopen

Het probleem met veel werkplekken is dat ze veelal gebaseerd zijn op een oud, achterhaald concept. De zittende werkplek, wat de afgelopen decennia de meest gebruikte werkvorm was met alle lichamelijke klachten van dien, is tegenwoordig al lang niet meer van toepassing. De ontwikkelingen op het gebied van ergonomie zijn zo ver gevorderd dat het zowel lichamelijke als geestelijke klachten beperkt, al dan niet voorkomt. Zitten of staan? Lees hier onze eerdere bevindingen:

===> 5 Redenen Waarom Zit-Sta Werken Essentieel is Voor Kantoor

Waarom staand werken slechts een deel van de oplossing is

Het voornaamste probleem is statisch op het werk, dus voornamelijk het zitten. Een hele dag zitten is funest voor je lichaam aangezien deze niet gemaakt is om stil te zitten. Een lichaam moet in beweging zijn, en zoveel mogelijk. Een lichaam moet zich verplaatsen om spieren soepel te houden, bloedcirculatie te optimaliseren en niet geheel onbelangrijk calorieën te verbranden.

Wat is dan het alternatief, staand werken? Ja en nee. Staan op het werk is een onderdeel van de oplossing. Staan gedurende de hele dag niet. Het is net zo ergonomisch onverantwoord als de hele dag zitten. Deskundigen raden aan om de hele dag door te schakelen tussen de twee. En wanneer ergonomische instellingen op deze werkplekken worden verstrekt, is het belangrijk om ze zeer intuïtief, snel en eenvoudig te gebruiken.

Speciaal voor dit concept ontwikkeld, de Sejoy van Sedus:

Sedus Se:joy Bureaustoel

Net zo belangrijk is het om mensen aan te moedigen om op het werk actief te zijn. Door middel van sta/zit bureaus is dit te realiseren. Het gaat er hierbij trouwens niet alleen om of je staand of zittend werkt, maar ook dat je mensen in staat stelt om te verhuizen naar verschillende locaties binnen de werkplek die de thermische, verlichtings- en akoestische comfortniveaus optimaliseren. Deze Activity Based werkplekken kunnen verstelbare bureaus hebben (zit/sta), en verminderen de kans op sedentaire activiteiten.

si-304-Milieu-BibliothekGeef medewerkers zelf vrijheid

Zorgen voor de gezondheid en het welzijn van werknemers in de fysieke werkomgeving wordt steeds belangrijker. En het vergroten van de activiteit in de manier waarop we werken, moet centraal staan in de oplossing. Het hebben van een gezond lichaam op de werkplek gaat enkel en alleen over beweging en verscheidenheid.

Uit onderzoek is gebleken dat er zeer positief word gereageerd op het feit dat er zelf gekozen kan worden of er staand of zittend gewerkt wordt. Medewerkers krijgen bovendien meer vrijheid: ze bepalen zelf hoe, wanneer en waar ze willen werken. De voorzieningen op kantoor worden volledig geïntegreerd met de voorzieningen voor mobiele gebruikers. En wat is er nu mooier dan een variëteit aan werkruimtes waar je zelf kan kiezen tussen staand/zittend werken? Misschien zelfs fietsend te vergaderen door middel van een deskbike?

De dynamische werkomgeving

We zien vele kantoren dezelfde richting opgaan, dynamische en diverse omgevingen waar mensen zitten waar ze willen en met wie ze willen. Organisaties die beginnen aan het Activity Based werken hebben voornamelijk als doel een inspirerende werkomgeving te creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Het faciliteert, waar mogelijk, plaats- en tijdsonafhankelijk werken en draagt daarbij ook bij aan een betere work-life balans. In de praktijk is gebleken, eenmaal begonnen met het Activity Based werken willen bedrijven en hun medewerkers niet meer anders. De enorme hoeveelheid aan flexibiliteit maakt het Activity Based Working concept tot het nieuwe succesvolle werken.

Wil jij weten hoe wij Activity Based Working mogelijk maken? Wij informeren je graag: https://vke.nl/contact/

Wil jij weten of een product bevalt voordat je het aanschaft? Vraag een vrijblijvende proefplaatsing aan https://vke.nl/proefplaatsing/ of bel naar 020-4923808 voor meer informatie.

About the author

Visser bv

Website:

Related Posts

5 Redenen Waarom Zit/Sta Werken Essentieel is Voor Jouw Kantoor

Zit sta werken, doe jij het al? Langzaam verandert de...

Het geheim van de grote behoefte aan licht

Ben jij al door de winterdepressie heen ? Grote kans...

Thuiswerken: hoe doe je dat?

Tips voor beter thuiswerken Het zijn gekke tijden waarin er...