8 Effectieve Tips om van je Werkplek een Ergonomische en Fijne Omgeving te Maken

0 comments By

Heb jij dat ook, die haat liefde verhouding met je werkplek?

Dagelijks zie je af achter je beeldscherm, zonder dat je echt weet hoe je een verbetering kan aanbrengen.

Toch is het eenvoudiger dan je denkt om je werkplek te verbeteren.   Je kunt met een aantal eenvoudige aanpassingen al veel bereiken.

Dit zijn de 8 beste tips voor de typische werkplek-problemen:

1. Houd je werkplek ruim en overzichtelijk.

Het beste werk je met alleen het nodige om je heen. Verwijder die bergen papier, boeken, broodtrommels, koffiekopjes, telefoons, tablets en waterflessen.

Kijk toch eens kritisch naar je bureau en verwijder de overbodige items. Met een minder vol bureau bereik je een grotere focus op waar je mee bezig bent.

2. Waar is de zon?

Heerlijk, die zonnige dagen. Maar wel jammer dat je dan totaal niets meer ziet in je beeldscherm. Met je rug naar de lichtbron of juist met je gezicht, is beide niet heel handig.

De beste oplossing is om de werkplek haaks op de zon te zetten. Maar natuurlijk is ook zonwering een goede oplossing. Zorg wel voor een semi transparante versie. Zo houd je de zon buiten, maar zit je niet tegen een doek aan te kijken.

3. Staat je beeldscherm goed?

Heb je ook het gevoel dat je na een dag PC werk een kromme rug en nek hebt? Dan staat je beeldscherm waarschijnlijk niet op de juiste hoogte. Zorg ervoor dat de bovenrand van je beeldscherm op wenkbrauwhoogte staat. En op prettige afstand voor je ogen.

Dit kan je natuurlijk eenvoudig doen met een stapel boeken. Maar door het gebruik van een verstelbare monitorstandaard, zit je er altijd netjes en gezond bij. Daarnaast oogt het natuurlijk een stuk mooier.

Hier vind je ons complete assortiment aan beeldschermverhogers

4. Maak de bureaustoel JOUW bureaustoel.

Je bureaustoel is het belangrijkste gereedschap op je werkplek. En hij kan vaak meer dan je denkt. Meestal kan je de hoogte van de zitting, de lendesteun in je rug en de armleggers eenvoudig instellen. Probeer je stoel zo in te stellen dat je een prettige ondersteuning voelt.

Zet je armleggers net boven het bureaublad zodat je een mooie rechte lijn naar je toetsenbord krijgt. Door de verbeterde houding zal je minder snel moe worden en komen die opgetrokken schouders weer netjes op z’n plek.

5. Het loopje

Natuurlijk heb je lunchpauze, maar zo af en toe een rondje over de afdeling is helemaal niet zo gek. Door de afwisseling van zitten en staan, geef je je lichaam weer veranderende impulsen. Je zal je lichamelijk beter voelen door die korte momenten van beweging.

Trouwens, is het soms ook niet even handig om kort te overleggen met een collega in plaats van continu over en weer te mailen?

Een goede toevoeging aan het loopje kan ook de afwisseling tussen zittend en staand werken zijn. Door regelmatig af te wisselen, bereik je een goede doorbloeding en activering van je hersenen. Dit kan eenvoudig met een zit sta werkplek .

6. De strijd tussen muis en toetsenbord

Je muis en het toetsenbord zijn zo ongeveer het meest besproken item in de wereld van Ergonomie en Werkplekken.

Feit: je hebt ze beide nodig.

Fabel: het maakt niet uit welke je gebruikt.

Mijn advies, ga op je gevoel af, probeer er zoveel mogelijk en kies de uitvoering die je het beste past. Maar denk wel aan het volgende: als je kiest voor een kleiner toetsenbord met los numeriek, heb je de mogelijkheid om je muis wat dichterbij te gebruiken. Een kleiner toetsenbord maakt muisgebruik “lichter”.

7. Verlichting

Verlichting is een essentieel onderdeel op de werkplek. Werken onder hard licht kan oorzaak zijn van vermoeidheid en hoofdpijn. TL verlichting is vaak te zwak om een goede lichtopbrengst te geven.

Volgens Universitair onderzoek geeft matig licht vooral in de middag doezelende werknemers. Door het gebruik van indirecte verlichting, licht via het plafond ontstaat een rustige prettige werksfeer. Het zorgt voor een lager ziektepatroon, beter humeur en meer productie.

Kijk eens omhoog! Werk jij de hele dag onder die mooie witte TL bakken? Dan vraag je je nu vast niet meer af waarom je in de middag van die vermoeide ogen krijgt.

8. Geluid en Akoestiek

Werk je niet alleen in een kantoor, dan merk je vast dat het vaak wat lawaaierig is om je heen. En precies op het moment van jouw belangrijke telefoongesprek is het niet te verstaan. Werken met eierdozen onder je tafel is echt niet meer van deze tijd.

Hoe kan dat anders ? er zijn geluiddempende wanden, blokken, plafondplaten en muurbekleding die het geluid kunnen dempen. Door het goed combineren van de diverse oplossingen creëer je een werkomgeving waar je elkaar wel kan verstaan, maar ook kan werken op een concentratiewerkplek.

Kijk eens naar de diversiteit van akoestiek

Conclusie

Natuurlijk is de inrichting van je werkplek een vak apart. Maar door een aantal kleine aanpassingen of aanschaffingen kan je al zeer grote stappen maken in het creëren van een fijnere werkomgeving.

Wil jij meer weten over het verbeteren van je werkomgeving? Vraag dan gerust om meer advies: www.vke.nl of 020-4923808

About the author

Related Posts

Tips voor goede concentratie op de werkplek

  Een goede concentratie op de werkplek is soms behoorlijk lastig....

Lawaai op de werkplek: hoe verbeter je de werkomgeving?

Zit jij ook dagelijks in die mooie kantoortuin zonder dat...

Gezond, actief en bewegend zitten ? Jij kan dat !

“Wist je dat meer dan 6 uur per dag je...